Burn-out voorkomen

Voorkom burn-out

Hoe je met 3 strategieën burn-out kan voorkomen.

Heb jij het gevoel dat je op een burn-out afstevent? Of heb jij iemand in je team of organisatie, die aan het opbranden is?

Lees dan verder.

Actie is reactie.

Stress is goed. Te veel stress niet. Langdurige stress kan een burn-out veroorzaken. Er is veel over te doen in de media.

Omgekeerd kun je je actief wapenen tegen stress en er anders mee omgaan.

Wat je kan doen om burn-out te vermijden.

Ik geef je 3 strategieën om beter met stress om te gaan en een burn-out te vermijden (of ervan te genezen).

1.    Breng je energiereserves terug op peil en onderhoud ze.

2.    Kies waar je die energie aan besteedt.

3.    Gebruik beschermende trucjes als je toch stress ervaart.

Je wint altijd

Strategie 1: breng je energiereserves terug op peil en onderhoud ze.

Logisch? Ja!

Nu nog doen.

Ik lees veel ingrijpende oplossingen. Mediteer 30 minuten per dag na het opstaan en je bent de hele dag zen op je werk. Ga op suikervrij dieet en je voelt je als herboren. Sport 3 keer per week en je hebt energie als nooit tevoren. Op zich is er niets mis met die ideeën. Het is alleen moeilijk vol te houden als je dit nooit gewend was om te doen. Probeer zulke goede voornemens daarom eerst in kleine stapjes om te zetten. Begin klein. Hou het simpel. Je eerste stapjes als kleuter waren ook klein. Je liep niet ineens naar de winkel. Blijf gemotiveerd door het langzaam op te bouwen en zo vol te houden.

Kleine stapjes

Je lichamelijke energie (er zijn er nog andere) opbouwen ligt voor de hand. Eet gezond en beweeg. Eet gezonder en beweeg meer.

Zoek iets wat bij jou past. Neem bijvoorbeeld nootjes en/of een stukje fruit mee voor de 4-uur dip. In plaats van koffie en koekjes. In plaats van 30 minuten te mediteren neem je elke eerste hap van een maaltijd of snack heel bewust (mindful). Doe elke dag 2 push-ups als je bent opgestaan. Dit is niet moeilijk om te doen. Je hebt geen enorme motivatie nodig om het vol te houden. Na verloop van tijd zal je zien dat je vanzelf meer push-ups doet, meer mindful eet. Je bouwt het vanzelf op naar meer impact. Je gaat de vruchten plukken van deze gewoontes. Op dat moment kun je aanvullend iets nieuws introduceren. Zo bouw je verder je energiereserves uit.

Strategie 2: kies waar je die energie aan besteedt.

Net als strategie 1 draait ook strategie 2 om keuzes maken. Doe ik iets waar ik energie van krijg of is dit iets waar ik energie mee verlies? Wil ik dat nog wel doen? Moet ik dat nog wel doen? Voldoe ik hiermee aan mijn eigen verwachtingen of aan die van een ander? Moet ik wel naar die vergadering of kan ik eigenlijk niets bijdragen? Lees ik beter achteraf het verslag en doe ik ondertussen iets nuttigs. Wil ik wel zaterdag de boodschappen doen of ga ik op dat moment liever iets leuks met mijn gezin doen? Vaak zijn het kleine zaken waar ongemerkt veel energie in kruipt.

Zoek een paar dingen die je anders wilt. De oplossing kan een eenmalige actie zijn. Bijvoorbeeld een koptelefoon kopen om naar muziek te luisteren in dat landschapskantoor. Of is het iets wat je langer moet volhouden? Word je gek van kantoorroddels? Houd een paar weken bewust afstand zodat je collega’s niet meer bij jou komen met verhalen.

Anderzijds kan je ook meer doen van dingen waar je energie van krijgt. Ging je graag sporten op donderdagavond, maar kwam dit in de verdrukking. Pak het terug op. Heb je een hobby, waar je geen tijd meer voor hebt (lees maakt)? Begin er terug aan.

Dit helpt allemaal om je energie te behouden. Het is een goede investering. Als je dit niet doet word je futloos en wordt het moeilijker om dingen goed te doen. Met voldoende energie ben je scherper en werk je dus efficiënter. Zo blijft er tijd over voor die andere zaken. Kies daarom bewuster waar je je energie aan besteedt.

Strategie 3: gebruik kleine trucjes als je toch stress ervaart.

De eerste twee strategieën zorgen ervoor dat je meer veerkracht hebt en zo beter tegen stresserende situaties kunt als ze zich voordoen. Stress is nooit helemaal te vermijden. Wapen je er daarom niet alleen structureel tegen. Zorg ook dat je iets achter de hand hebt voor lastige situaties. Er zijn allerlei tips. Google maar eens ‘anti stress tip’ en je krijgt 6,5 miljoen resultaten. Bekende voorbeelden zijn: een paar keer diep ademhalen, tot 10 tellen, RET-denktechnieken. Er is geen one-size-fits-all oplossing hier. Kies wat bij jou past. Probeer iets. Zoek iets anders. Als het helpt hou je dat trucje in je repertoire. Het zal een gewoonte worden.

Bonus strategie.

Neem altijd de tijd om de energie die je gebruikt hebt terug aan te vullen. Rust uit nadat je je ingespannen hebt. Net zoals je je spieren laat herstellen nadat je de 10 km gelopen hebt

Neem niet teveel hooi op je vork

Neem tijdens een lange vergadering 10 minuten pauze. In de tweede helft zullen de aanwezigen meer gedaan krijgen op minder tijd. Ontspanning helpt namelijk ook op andere vlakken. Je bent creatiever en innovatiever. Je leert beter. Het ritme van inspanning en ontspanning helpt om geëngageerd te kunnen zijn en te blijven.

Als laatste: daag jezelf uit. Een spier verdwijnt als hij niet gebruikt wordt. Je wordt ook niet sterker als je altijd hetzelfde doet. Je spieren zullen groeien als je 11 i.p.v. 10 push-ups doet. Zoals gezegd is ineens van nul naar 10 push-ups gaan moeilijk om vol te houden. Kom met kleine stapjes uit je comfort-zone. Daag jezelf uit. Zo groei je en krijg je meer weerstand. Weerstand om met stressvolle situaties om te gaan.

Wil je regelmatig meer interessante informatie en praktische tips over hoe burn-out te vermijden en beter met stress om te gaan schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief via alex@myselfinsight.com.

Alex op de Weegh

~ Ik help mensen met burn-out en stressklachten meer energie te krijgen en stressgevoelens te verminderen zodat ze productiever gaan werken en meer voldoening beleven, ook in hun privéleven.

About the author: